tag:blogger.com,1999:blog-20559746299148109592024-03-13T16:26:07.028+01:00Wszystko o ogródku i zdrowym żywieniuANDREOhttp://www.blogger.com/profile/06837624297009976007noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-2055974629914810959.post-80207619490303151742011-03-31T22:41:00.001+02:002011-03-31T22:41:45.964+02:00Wszystko o ogródku i zdrowym żywieniu: „Jeśli dbasz o zdrowie, to warto założyć ogródek”<a href="http://andreo-mjzielniak.blogspot.com/2011/01/jesli-dbasz-o-zdrowie-to-warto-zaozyc.html?spref=bl">Wszystko o ogródku i zdrowym żywieniu: „Jeśli dbasz o zdrowie, to warto założyć ogródek”</a>: "Człowiek cieszy się dobrym samopoczuciem gdy posiada spokojny pełen ciepła dom, dobre zdrowie i dobrą pracę. Chciałbym zainteresować tema..."ANDREOhttp://www.blogger.com/profile/06837624297009976007noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2055974629914810959.post-34542932147362870322011-03-31T22:41:00.000+02:002011-03-31T22:41:08.293+02:00Wszystko o ogródku i zdrowym żywieniu: OGRÓDEK KUCHENNY - ZIELONY<a href="http://andreo-mjzielniak.blogspot.com/2011/01/ogrodek-kuchenny-zielony.html?spref=bl">Wszystko o ogródku i zdrowym żywieniu: OGRÓDEK KUCHENNY - ZIELONY</a>: " Ogródek zielony - zakładamy jesienią, prowadzimy przez całą zimę do wczesnej wiosny. Wykorzystujemy parapety okienne o każdym n..."ANDREOhttp://www.blogger.com/profile/06837624297009976007noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2055974629914810959.post-88666326779311365672011-03-31T22:40:00.000+02:002011-03-31T22:40:22.406+02:00Wszystko o ogródku i zdrowym żywieniu: OGRÓD KUCHENNY – KIEŁKI<a href="http://andreo-mjzielniak.blogspot.com/2011/01/ogrod-kuchenny-kieki.html?spref=bl">Wszystko o ogródku i zdrowym żywieniu: OGRÓD KUCHENNY – KIEŁKI</a>: "Hodowanie kiełków – to nowy rodzaj ogródków polegający na hodowaniu kiełków z nasion. W tej produkcji wyjątkowo zdaje egzamin plastikowa kie..."ANDREOhttp://www.blogger.com/profile/06837624297009976007noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2055974629914810959.post-66512340929238184882011-01-27T16:27:00.002+01:002011-01-27T17:38:06.709+01:00OGRÓD KUCHENNY – KIEŁKI<div class="MsoNormal"><b><span style="font-size: 14pt;">Hodowanie kiełków – </span></b><span style="font-size: 14pt;">to nowy rodzaj ogródków polegający na hodowaniu kiełków z nasion. W tej produkcji wyjątkowo zdaje egzamin plastikowa kiełkownica, którą można nabyć w sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością. Dużą zaletą to krótki okres produkcji (3 – 7 dni), prostota technologii i możliwość przechowywania w pojemnikach przez 2-5 dni w lodówce. Dają możliwość otrzymania pełnowartościowego, żywego pokarmu, który przez cały rok może być uzupełnienie codziennego posiłku. Noszą nazwę „pokarmu życia”, a ich tradycja spożywania sięga 5 tys. lat i wywodzi się z Dalekiego Wschodu. U nas od kilku lat pojawiają się w diecie wegetariańskiej i odchudzającej. Kiełki zawierają dużo składników odżywczych, a w okresie kiełkowania następuje przekształcenie białek, węglowodanów i tłuszczy w formy łatwo przyswajalne przez organizm, są niskokaloryczne i dobrym źródłem błonnika.</span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">Można je spożywać na surowo w sałatkach (np. słonecznikowe z jogurtem),lecz warto nimi posypywać kanapki oraz stosować jako przyprawę do mięs, sosów, zapiekanek, jajecznicy, past. Ponieważ najlepiej posiadać kiełki w ciągłym spożyciu, to niezbędna jest produkcja własna, którą możemy osiągnąć przez posiadanie kiełkownicy i nasion do kiełkowania ( do nabycia w tych samych sklepach).</span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;"> Z jakich nasion dziś produkujemy kiełki?</span></div><div class="MsoNormal"><b><span style="font-size: 14pt;">a. kiełki z nasion roślin warzywnych: </span></b></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Kiełki fasoli ( mung i adzuki) </span></u><span style="font-size: 14pt;">- smak lekko kwaskowaty, zawierają dużo witaminy A, PP i B</span><span style="font-size: 8pt;">6 </span><span style="font-size: 14pt;">, mają zdolność obniżania cholesterolu LDL, zawierają wiele minerałów:</span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, jod, magnez i siarkę.</span></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Kiełki rzodkiewki, rzodkwi i rzeżuchy </span></u><span style="font-size: 14pt;">- mają wyrazisty smak i aromat, nadają się do sosów, duży zasób witamin(A, B, C, H, PP)- głównie A i H oraz całą gamę minerałów gdzie najwięcej jest potasu, magnezu i siarki. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Polecane przy infekcjach, anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Kiełki rzeżuchy pobudzają przemianę materii oraz wydzielanie soku żołądkowego, działają moczopędnie, żółciopędnie i krwiotwórczo.</span></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Kiełki brokułu </span></u><span style="font-size: 14pt;"> - o dobrych właściwościach leczniczych, bo oprócz wyżej wymienianych witamin i mikroelementów posiadają substancję przeciwnowotworową w ilości 20-krotnie większej niż w dojrzałej roślinie.</span></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Kiełki soi, soczewicy, grochu, kukurydzy, kapusty, gorczycy</span></u><span style="font-size: 14pt;"> – jak wyżej wymienione posiadają duży zasób witamin i mikroelementów. Na uwagę zasługują kiełki soczewicy polecane kobietom w ciąży ze względu na kwas foliowy i używane są w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, kamicy żółciowej oraz poprawiają wzrok. </span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;"> Zawsze należy pamiętać iż <i>nie wolno używać nasion zaprawianych</i>, a wszystkie kiełki <i>przed spożyciem dokładnie wypłukać</i>. </span></div><div class="MsoNormal"><b><span style="font-size: 14pt;">b. kiełki z nasion zbóż:</span></b></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Kiełki słonecznika </span></u><span style="font-size: 14pt;">- charakteryzują się nieco orzechowym smakiem, oprócz witamin C, B, H, PP, E dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, które wzmacniają kości oraz żelaza, przeciwdziałającego anemii. Bardzo smaczne nakładając bezpośrednio na kanapkę.</span></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Kiełki pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i lucerny </span></u><span style="font-size: 14pt;"> - w smaku delikatne słodkawe, zasób witamin i mikroskładników oraz białka jak w większości kiełków.</span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">Podsumowując zapamiętajmy, że kiełki wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, regenerujące, regulujące procesy trawienne i zwiększające odporność organizmu. Obecnie wszystkie kiełki poleca się w okresach choroby i rekonwalescencji oraz przy każdym osłabieniu organizmu. Wskazane są dla wszystkich i w każdym wieku.</span></div><div class="MsoNormal"><br />
</div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;"> Andreo</span></div>ANDREOhttp://www.blogger.com/profile/06837624297009976007noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2055974629914810959.post-46697207459721744062011-01-26T22:35:00.000+01:002011-01-26T22:36:26.078+01:00OGRÓDEK KUCHENNY - ZIELONY<div class="MsoNormal"><b><span style="font-size: 14pt;"> Ogródek zielony</span></b><span style="font-size: 14pt;"> - zakładamy jesienią, prowadzimy przez całą zimę do wczesnej wiosny. Wykorzystujemy parapety okienne o każdym naświetleniu oraz osłonięte tarasy. </span></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Natka pietruszki</span></u><span style="font-size: 14pt;"> – kilka korzeni pietruszki wsadzamy w doniczce lub w skrzynce, obsypujemy ziemią ( ziemia kwiatowa wymieszana z piaskiem w równych częściach), ustawiamy w ciepłym miejscu i utrzymywać średnią wilgotność do wyrośnięcia naci. Nać pietruszki to kopalnia witaminy C, zawiera również witaminy A, E, PP, D, K oraz minerały: wapń, żelazo, potas, fosfor, mangan. Jedna łyżeczka siekanej natki zaspokaja prawie dzienne zapotrzebowanie witamin. Polecam spożywać w postaci „ zielone masło” – dzieci na ogół uwielbiają lub posiekaną posypując kanapki. Powinni ją spożywać przepracowani, dzieci i młodzież, kierowcy, lotnicy, sportowcy, kobiety w ciąży, osoby starsze u których poprawia krążenie. Posiada również właściwości lecznicze.</span></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Szczypior i szczypiorek </span></u><span style="font-size: 14pt;">- możemy go produkować na różne sposoby: z cebuli w analogiczny sposób postępując jak przy natce pietruszki, otrzymujemy szczypior, poprzez rozsadzenie szczypiorku ogródkowego (po dołowaniu od października w wilgotnym piasku w piwnicy przez kilka tygodni ) do doniczki lub skrzyneczki, otrzymamy szczypiorek. Oba są równoważne w wartościach. Zawiera witaminę C i karoten oraz składniki mineralne: potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, chloru.</span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">Polecany dla dzieci chorowitych o słabym apetycie i niskiej odporności na choroby infekcyjne. Jadamy posiekany drobniutko z twarożkiem, masłem, jako dodatek do surówek, sałatek, itp.</span></div><div class="MsoNormal"><u><span style="font-size: 14pt;">Rzeżucha</span></u><span style="font-size: 14pt;"> – talerzyk z odwróconą szklanką, obłożoną cienką warstwą waty nasączonej wodą, którą obsypujemy nasionami rzeżuchy. Utrzymywać w ciepłym środowisku w stałej wilgotności. Gdy rzeżucha urośnie do 5-7 cm, tniemy nad watą nożyczkami i zjadamy. Jest to jarzyna najbogatsza w jod, łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecana dla ludzi mający kłopot z tarczycą. Zawiera dużo żelaza, siarki i wapnia oraz bogactwo witamin a głównie C. Poleca się ją osobą z dolegliwościami tarczycy, kobietom w ciąży, matkom karmiącym, chorym na cukrzycę, palaczom przeciw kaszlowi. Po kuracji rzeżuchowej ma się ponoć najpiękniejszą cerę, śliczne paznokcie i włosy, dlatego polecana jest jako środek przeciw łysieniu.</span></div><div class="MsoNormal"><br />
</div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;"> Andreo</span></div>ANDREOhttp://www.blogger.com/profile/06837624297009976007noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2055974629914810959.post-76790837999905687802011-01-26T21:57:00.000+01:002011-01-26T21:57:04.161+01:00„Jeśli dbasz o zdrowie, to warto założyć ogródek”<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
</style> <![endif]--> <br />
<div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">Człowiek cieszy się dobrym samopoczuciem gdy posiada spokojny pełen ciepła dom, dobre zdrowie i dobrą pracę. Chciałbym zainteresować tematem jak dbać o zdrowie poprzez prawidłowe odżywianie oraz przyjemności jakie mogą nas spotkać przy uprawianiu wielu roślin, które zawierają niezbędne składniki pokarmowe – zielniki.</span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">Zimą to mogą być ogródki kuchenne, a w pozostałych porach roku – rabaty, czy ogródki przydomowe, które oprócz kwiatów będą zielnikami. Chcąc rozwijać ten temat musimy uzmysłowić sobie co to jest zdrowe odżywianie się, jakie czynniki mogą mi pomagać w stosowaniu odpowiednich diet oraz co muszę wiedzieć o żywieniu.</span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">Zacznijmy od podstaw, chociaż szczegóły możemy znaleźć w literaturze fachowej, to niezbędne jest wyjaśnienie kilku pojęć. Do niezbędnych podstawowych składników odżywczych należą: białko – składnik budulcowy; węglowodany(cukry), tłuszcze – składniki energetyczne; witaminy, minerały, błonnik – składniki regulacyjne i po części budulcowe (np. wapń, magnez, fosfor, żelazo); woda, która stanowi ~70% naszej masy ciała i jest niezbędna podczas procesu trawienia. W różnym wieku zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze ulega zmianie. Dietetycy przy ustalaniu norm żywieniowych stosują najczęściej podział na okresy życia: niemowlęcy, dziecięcy(przedszkolny i szkolny), młodzieżowy, dorosły( z rozdziałem na kobiety i mężczyzn), dorosły po produktywny. Każdy z tych okresów wymaga innej diety, a szczególnie potrzeby energetyczne organizmu zależą m.in. od płci, wieku, masy ciała i aktywności fizycznej. Bardzo ważne jest nie tylko, ile jemy, ale też co jemy, jak często, kiedy, w jakim nastroju i w jakich warunkach. Od sposobu odżywiania zależy zdrowie, a także jakość życia. Można powiedzieć, że pożywienie to nie tylko masa energetyczna czy budulcowa, ale i lekarstwo, które oby nie stało się trucizną. </span></div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;">Przygotowywanie takiego pożywienia w zwykłym gospodarstwie domowym nie jest takie proste, ale coraz częściej zdajemy sobie z tego sprawę, że wręcz konieczne. To powoduje iż zaczynamy często tworzyć warunki obniżające trudności do osiągnięcia tego celu. Niektórzy twierdzą – wszystko dziś mogę kupić, ale ekologiczna żywność kosztuje, jeszcze trzeba ją przechować, w produktach tańszych pojawiają się ulepszacze, konserwanty a nawet mogą być gorszej jakości. W takiej sytuacji możemy się wspomóc w okresie zimy przy największym problemie niedoboru witamin i minerałów ogródkiem kuchennym. Na wiosnę zachęceni do własnej produkcji, znajdziemy kawałek nieużytecznej ziemi lub przy rabacie kwiatowej rozpoczniemy zielniki, a ci co nie mają takiej możliwości wykorzystają skrzynki balkonowe, gdzie pogodzą kwiaty z ziołami czy innymi roślinami warzywnymi. </span></div><div class="MsoNormal"><br />
</div><div class="MsoNormal"><span style="font-size: 14pt;"><span> </span>Andreo</span></div>ANDREOhttp://www.blogger.com/profile/06837624297009976007noreply@blogger.com0